Karosszériavédő fólia gyakran ismételt kérdések és válaszok itt olvashatóak részletesen.

Mire való a karosszériavédő fólia, kővédő fólia vagy más néven kavicsvédő fólia?

Az átlátszó karosszériavédő fólia segítségével Ön megvédheti autóját, motorkerékpárját számos mechanikai sérülés ellen. Számos teszt során bizonyította kiemelkedő ellenálló képességét az extrém hőmérsékleti körülményekkel, az UV sugárzással és a kőfelverődésekkel szemben. Az Ön autóját, vagy motorját is maximálisan meg fogja védeni a várható sérülések ellen!

Részletesen felsorolva a sérülés tipikus formáit lásd a következő pont alatt.

A legjobb megjelenést a clear coat réteggel ellátott fóliák biztosítják.

Miért éri meg a karosszériavédő fóliázás?

Egy LED, vagy lézer technológiás első fényszóró ára magasabb, mint az autó teljes karosszériavédő fóliázása, azaz kevesebb, mint egy darab fényszóró áráért mi az egész járművet megvédjük.

Így biztosított a sérülésmentes, „szalonállapotú” karosszéria hosszú éveken keresztül.

Könnyebbé és gyorsabbá teszi a majdani autó értékesítését, hiszen mindenki kifogástalan állapotú használt autót szeretne vásárolni. Ez csak védőfóliával érhető el.

A kerámia bevonatok is megvédik az autómat a kövek, vagy parkolási sérülések ellen?

Nem.  A kerámia bevonatok mechanikai védelmet nem biztosítanak a fényezett felületeken például egy kőfelverődés, vagy parkolási sérülés ellen!

Ez sajnos komoly tévhit a piacon. A különböző kerámia bevonatok a felületek kémiai védelmét (pl. bogármaradványok és madárpiszok maró hatása ellen) könnyebb tisztíthatóságát, ápolását szolgálják. Vízlepergető és kosztaszító hatásuk miatt lettek kifejlesztve. Az igazán profi megoldás:

 1. lépés: kővédő fólia a mechanikai védelem érdekében
 2. lépés: a kerámia bevonat a könnyű tisztíthatóság és az extra kémiai védelem érdekében. Érdemes profi cégre bízni. Nem elég “Bekenni” az autót. Előtte nagyon komoly előkészítésre van szükség.

A nano, vagy kerámia bevonatok alkalmazhatóak a kővédő fóliával lefóliázott autókra is?

Nem minden fóliatípusra lehetséges felhordani a kerámia bevonatot. Kérjük, hogy tájékozódjon a fólia pontos típusáról. Vannak védőfóliák, melyekre nem alkalmazhatóak a kerámia bevonatok, mert már gyárilag rendelkeznek egy speciális öntisztuló, vízlepergető bevonattal.

Mi a helyzet a Nano Karosszériavédő fóliákkal?

A Hexis karosszériavédő fólia is rendelkezik egy vízlepergető, öntisztuló bevonattal. Utólagos kerámia bevonattal nem szükséges ellátni őket.

Lehet waxolni a lefóliázott felületet?

A Nortek kft. által telepített fóliákat nem szükséges waxolni, ugyanis rendelkeznek egy speciális vízlepergető bevonattal.

Milyen sérülések ellen védi meg a jármű (autó, motor, kamion) fényezését a karosszériavédő fólia?

 • Az előttünk haladó járművek által felvert kövektől, homokszemcséktől
 • A szembe haladó járművek által felvert kövektől, homokszemcséktől
 • A mellettünk elhaladó sószóró kocsi által okozott sérülésektől
 • Szétkenődő bogarak foltjai, beégései ellen, melyeket sokszor polírozással sem lehet eltávolítani a fényezésről
 • Felverődő bitumennyomoktól, melyek a fóliáról könnyen eltávolíthatóak
 • Madarak ürüléke okozta kémiailag maró hatásoktól (fólia nélkül akár 5-7 centiméter átmérőjű kör területen is leválhat a fényezés, amennyiben madárürülék kerül rá)
 • Ágak, gallyak okozta karcolásoktól
 • Vandálok okozta sérülésektől (kulccsal, vagy egyéb éles fémmel okozott sérülések ellen) kép
 • Parkolási horzsolások ellen (pl. kis sebességgel meghorzsolja a lökhárítóval a falat, oszlopot, vagy egy másik parkoló járművet és fólia nélkül a fényezés megsérülne) kép
 • Kilincsek mögötti karcoktól, melyeket a körmök, vagy gyűrűk okoznak
 • Hátsó lökhárítón keletkező sérülések ellen, melyet a csomagtartóba való ki-bepakolás közben keletkeznek
 • Mosás közben keletkező karcolások ellen, melyet a kővédő fólia öngyógyító tulajdonsága teljesen meg tud szüntetni a nap melege által
 • Nagyon erős UV sugárzás okozta lakk sérülés ellen
 • Savas eső maró hatása ellen
 • Jégeső ellen (természetesen ésszerű mértékig, hiszen golflabda nagyságú jégdarabok ellen nem véd )

Mi a különbség a kővédő fólia, a karosszériavédő fólia és a kavicsvédő fólia között?

A szakmában ezek a használatos elnevezések ugyanazt jelentik. A karosszériát kell megvédeni nem a követ, de sokan használják a “kővédő” kifejezést is a magyar piacon. Fontos, hogy az alapanyag poliuretán legyen és ne PVC.

Az átlátszó és általában nagyon vékony PCV fólia nem védő fólia.  Sajnos vannak, akik ezzel átverik a jóhiszemű autó tulajdonosokat.

Az igazi karosszériavédő fólia poliuretán és nem PVC.

Megváltoztatja a az autóm vagy motorom külsejét a védőfólia?

A karosszériavédő fólia  úgy védi meg évről-évre az autó, vagy motorkerékpár karosszériáját, hogy közben  láthatatlan marad.

A fólia gyártója annyit javasol, hogy Ön rendszeresen (minimum hetente egyszer)  mosassa le járművét.

A Fólia tisztíthatóságát megkönnyíti pl. a kerámiabevonat, vagy a wax használata.

Évek múlva meg fog látszani majd a különbség a fóliázott és a nem fóliázott felületek között?

Nem. A fóliázott és nem fóliázott felületek között nem lesz különbség (természetesen a fóliával védett felületen nem lesznek karcok és egyéb sérülések, míg a fóliával nem védett felületek folyamatosan karcolódnak a mindennapos használat során).  Amennyiben Ön később eltávolítja a védőfóliát, a karosszérián nem lesz árnyalatbeli különbség.

Én is le tudom fóliázni az autómat!

Nem. Első nekifutásra senki sem tudja szépen, gyűrődések, ráncok, ragasztó szakadások, foltosodás nélkül, láthatatlanul lefóliázni az autót.

Sok év szakmai tapasztalata és sok-sok autó lefóliázása szükséges a szép és láthatatlan végeredményhez. Még 1000 autó lefóliázása után mi is hibázhatunk.

Teljesen normális, hogy maradhat 1-2 porszem a fólia és a felület között. Ez nem garanciális kérdés.

A fólia leszedhető nyom nélkül?

Igen, amennyiben az Ön autójának eredeti a fényezése. A poliuretán fólia egy speciális szabadalmaztatott ragasztóval van ellátva, ennek köszönhetően nyom nélkül el lehet távolítani az autóról. (Újrafényezett felületek, üvegszálas, egyedi speciális tuning elemek esetében a gyártó nem vállal garanciát a fólia eltávolítása esetén az esetlegesen leváló fényezésre vonatkozóan. Ilyen pl. a Mercedes BRABUS, LORINZER, AC Shnitzer stb. kis szériás üvegszálas egyedi karosszéria elemei. Minden olyan elem esetén előfordulhat a fényezés felválása, ahol nem ellenőrizhető a rétegvastagság.)

Előfordult már, hogy a vadonatúj autó szállítási sérülést szenvedett és Ön úgy vásárolta meg, hogy pl. egy lökhárító, vagy egy sárvédő újra lett fényezve az átadás előtt.  Ilyen esetben is leválhat a fényezés, hiszen nem a robot fényezi az adott elemet és nem úgy hőkezelik a fényezést, mint a gyárban.

Nagyon drága, exkluzív autómárka esetében új autó telepítése során is jártunk úgy, hogy levált a fényezés. Ez nem garanciális kérdés.

Egy érdekes cikk a sérült  új autók sorsáról:  https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/07/31/bocs_uj_autojat_osszetortuk/

Érdemes lefóliáztatni az egész autót?

Igen. Egy mai autó LED, vagy LÉZER technológiás fényszórója többe kerül, mint a teljes védőfóliázás.

FONTOS: Egy első fényszóró áráért mi megvédjük az összes fényezett felületet az Ön autóján. Mindenképpen gazdaságos megoldás az egész autó “becsomagolása” a védőfóliával, hiszen így Ön konzerválni és védeni tudja az autóját. A gyári, vagy szalon állapot KIZÁRÓLAG így tartható fent. Néhány elem újrafényezésének áráért Ön meg tudja védeni az egész autóját!

Az autók front részét az első ajtókig mindenképpen érdemes lefóliáztatni, hiszen a legtöbb kőfelverődést ezek az elemek kapják.  Ezek az elemek a következők: első lökhárító, motorháztető, első fényszórók, tükrök, hátsó lökhárító vízszintes része, amely a csomagtartóba való bepakoláskor szokott sérülni.  Ezeket az elemeket számítógéppel vezérelt vágógéppel (plotterrel) vágunk ki.

Számunkra az Ön igénye és elégedettsége a legfontosabb.

Mennyi időt vesz igénybe egy autó, illetve motor fóliázása?

Ez természetesen függ attól, hogy az autónak mely részeit kívánja Ön lefóliáztatni.

Az autó első elemeinek (az első ajtókig és az első szélvédőig) történő lefóliázása átlagosan 6-8 órát vesz igénybe.

Teljes autó csomagolása kővédő fóliával megközelítőleg 2-3 napos művelet.

Egy motor fóliázása körülbelül 2-4 órás folyamat, amely természetesen nagyban függ a felületek számától és nagyságától és bonyolultságától. Egy tankot például sok esetben 3 darabból lehetséges lefóliázni.

Mennyi a garancia a kővédő fólia anyagára?

A választott kővédő fólia típusától függően 5-10 év a gyártói garancia, amely azonban nem átruházható.

Amennyiben Ön eladja az autóját, az autó új tulajdonosára már nem vonatkozik a garancia.

Lemosatva vigyem fóliáztatni az autómat?

Igen. Természetesen mi tökéletesen előkészítjük, zsírtalanítjuk a felületet a fóliázás megkezdése előtt, de nagy segítség számunkra és kérjük is Önt, hogy mindenképpen lemosatva érkezzen az előre megbeszélt, és leegyeztetett időpontra.

Kerülje a wax, vagy waxos program használatát, mert a waxon nem tapad meg a fólia!

Esős időben is elvihetem az autómat a fóliás műhelyből, miután elkészült a munka?

Esős, havas időben javasoljuk, hogy egy éjszakát „pihenjen” a fóliázott autó a fólia minél tökéletesebb kiszáradása érdekében, ugyanis vizes technológiával telepítjük a kavicsvédő fóliát. A „pihentetés” azért fontos, hogy a fólia ragasztója minél jobban meg tudjon száradni, és elkerüljük a fólia esetleges felválását az esős, havas időben.

Télen havas, esős időben szintén fontos, hogy inkább egy éjszakát száradjon a fólia.

Kézzel vágják egyedi formára az karosszérián a fóliát, vagy előre kivágott sablonokat használnak?

Az előre kivágott sablonos telepítés legnagyobb előnye, hogy nem kell az Ön autóján vágni. A Nortek kft. kivitelezői előre kivágott sablonos a technikával telepítik a bonyolult 3D-s elemekre a fóliát. Egy motorháztetőnél nem szükséges az előre formára kivágott sablont használni, mert egyszerűen ráterítjük a motorháztetőre a fóliát és minden oldalon nagyobbra vágjuk, végül visszahajtjuk a túllógó részeket.

Magyarországon sokan egyszerűen az éles penge segítségével elvágják a fóliát az adott karosszérián, megsértve ezzel a fényezést is. Amennyiben nincs meg a sablon az adott elemre, a Nortek Kft. munkatársai speciális vágószalagot használnak a fólia alá, hogy megóvja a karosszéria elemet a sérüléstől.

Mi az előre kivágott sablonos kővédő fólia telepítés előnye?

A sablon óriási előnye az, hogy nem kell vágni a fényezésen

Előny a gyors, professzionális telepítés például egy autószalonban, ahol a nem nézik jó szemmel az ott dolgozók a késsel történő vágásokat az átadásra váró autóikon. 🙂

Mi az előre kivágott sablonos kavicsvédő fólia telepítés hátránya?

Kimaradhatnak néhány milliméteres részek bizonyos helyeken (pl. park radar, fényszórómosó, sarkoknál, elem végződéseknél, karosszéria elemek találkozásánál). Ez a jelenség abból adódik, hogy az előre kiszerkesztett sablonokat komolyan húzni, nyújtani kell ahhoz, hogy felvegyék a bonyolult karosszéria elemek formáját. „Belemártani” nem tudjuk a bonyolult elemeket a fóliába sem a sablonos, sem pedig a kézi telepítéssel. A gépi vágás viszont szép és szabályos. Kézzel nem lehetséges olyan vágás, mint a géppel történő vágás.

Mi a kézi vágásos telepítés előnye?

A fólia széle kiér az elem végződéséig, hiszen ott van elvágva, így sokszor pontosabb, viszont ez kézi vágász igényel a karosszérián. A Nortek kft. erre a célra kidolgozott egy karcolásmentes eljárást, mely segítségével nem sérülhet a fényezés! Ez biztosíték az Ön számára.

Mi a kézi vágásos telepítés hátránya?

Magyarországon (és bárhol a világon) sok fóliás egyszerűen az éles penge segítségével elvágja a fóliát a karosszérián, megsértve ezzel a fényezést is. A Nortek Kft. nem fogja megsérteni sem ezzel, sem a sablonos technológiával az Ön autóját, ezért válassza a Nortek Kft-ét!

A Nortek kft. rendelkezik érvényes felelősségbiztosítással?

Igen. Nálunk mindennaposak magas értékű exkluzív és luxusautók is, így elengedhetetlen számunkra az extra magas értékhatárral megkötött érvényes felelősségbiztosítás.

Szükséges előre időpontot egyeztetni?

Igen. Minden esetben előre egyeztetett, tervezett időpontban tudjuk elvégezni a munkát. Ügyfeleink előrelátóan az új autó várható megérkezésének idejére már foglalnak időpontot.

Kiszállást is vállal a Nortek Kft?

Igen. Amennyiben Ön például még nem vette át az új autóját az autószalonból, legjobb, ha azonnal meg tudjuk védeni Önnek! Így biztosított a sérülésmentes állapot. Fontos, hogy tiszta, pormentes, jól megvilágított, stabilan 20 Celsius fok körüli hőmérséklet, huzatmentes kb. 6mx5m alapterület álljon rendelkezésre a munkavégzéshez.

Bogarak nyoma megmarad a fólián?

Ez a hatás a legújabb ún. clear coat bevonatú védőfóliák esetében minimálisra csökken. A Nortek kft. kizárólag Clear Coat bevonatú fóliát telepít.

Régebbi fejlesztésű poliuretán anyagoknál (3M Ventureshield), bizonyos ideig a bogarak nyoma rajta maradhat a fólia felületén. A korábban telepített 3M Ventureshield  fóliát kifejezetten javasoljuk wax, vagy kerámiabevonattal kezelni. Amennyiben a bogarak nyoma nem jön le mosás közben egyszerűen, akkor ne dörzsöljük, ne kapargassuk, ne polírozzuk. Idővel el fognak tűnni. Organikus anyagról van szó, ami önmagától le fog bomlani attól függően, hogy milyen a bogár és mit evett az adott területen (repce, akác, napraforó virágpor, stb).

A bogarak beégését rendszeres mosással tudjuk csökkenteni.

Keresse a clear coat bevonatú védőfóliákat!

Esős időben, vagy hóesésben is elvihetem a frissen lefóliázott autómat?

Csak saját felelősségre, ugyanis vizes technológiával telepítjük a kővédő fóliát és nagy a visszaázás veszélye.

Amennyiben az időjárás előrejelzés esős időt prognosztizál, abban az esetben csak saját felelősségre adjuk ki az autót aznap.

Esős és havas időben azt javasoljuk, hogy a kivitelezést követő napon vegye át az autóját, azért, hogy egy éjszakán át tudjon száradni a fólia ragasztója.

Miért jó az öngyógyító kővédő fólia?

A kisebb karcolások, mosásból származó mikrokarcok napsütés, vagy hő hatására önmaguktól eltűnnek-meggyógyulnak, ezáltal mindig épp, és csillogó az  adott fóliázott felület.

A Nortek tud 100%-os minőségben fóliázni?

Nem, de erősen törekszik rá  :-))

Senki sem tud tökéles védőfóliázást végezni. A gyári fényezésekben is található összesen 5-20 db olyan apró hiba, ami a gyári előírt tűréshatáron belül van.

Minden esetben előfordul néhány porszem a fólia és a fényezés között.

Létezik matt fényezésű autóra matt védőfólia is?

Igen, matt fényezésre kérje a matt karosszériavédő fóliát!

kővő fólia